Konijnen Trimmen

Ook voor konijnen trimmen ben ik nu gecertificeerd! Ik heb hier voor zowel theorie al praktijk examen voor gedaan bij het konijnen adviesbureau. Als jullie komen heb ik ook veel goede tips voor verzorging. Zodat jullie thuis ook beter voor jullie konijn kunnen zorgen. 

Een veel gestelde vraag: Waarom moet een konijn naar de trimmer? In de natuur hoeven konijnen toch ook niet naar de trimmer?
Wilde konijnen hebben een kortharige vacht. Twee keer per jaar wisselen zij van zomer naar wintervacht en andersom. Op deze momenten zijn zij heel goed zelf in staat om hun vacht netjes te houden en snel door de ruiperiode heen te komen.

Wilde konijnen leven in groepen, zij wassen zichzelf en elkaar. Zij leven in holen onder de grond en rennen door bossages. Zowel het hol als de bosjes werken als een kam/borstel. De oude, losse haren blijven hier aanhangen. Doordat zij veel beweging hebben en vezelrijk eten, hebben wilde konijnen nauwelijks tot geen last van verstoppingen. Daarnaast wordt een wild konijn gemiddeld twee jaar oud.

Wat is er dan zo anders bij ons huiskonijn?

Ons huiskonijn is door de mens gecreëerd waardoor de structuur van de vacht behoorlijk veranderd is. Dit heeft het voor het konijn allemaal moeilijker gemaakt om de eigen vacht goed te kunnen onderhouden. Daarnaast is het dieet van een huiskonijn heel anders die van een wild konijn. Doordat wij onze konijnen willen verwennen geven wij ze soms te veel suikers en te weinig vezels waardoor konijnen plakpoep krijgen. Ook dit kunnen huiskonijnen niet zelf schoon houden en heeft het hulp van de mens nodig. Door billenbadjes ontstaat er dan weer veel vilt in staart, billen en liezen waar weer makkelijker poep aan blijft plakken. Ook worden onze huiskonijnen veel ouder dan een wild konijn, waardoor deze meer met lichamelijke ouderdom ongemakken te maken krijgen en daardoor minder goed in staat zijn hun vacht te onderhouden.

De rui periode hoort erbij maar sommigen willen graag dat het heel snel over is want al die losse haren zijn vervelend in huis. Het risico echter is, als we het verharingsproces te veel willen versnellen door te kammen, te plukken of veel te borstelen, we het verharingsproces alleen maar vertragen en we nog langer met die haren in huis zitten. Met als extra risico dat onze konijnen last van verstoppingen krijgen met alle gevolgen van dien. Mede oorzaken van verstoppingen zijn: te weinig beweging, onvoldoende vezels eten, onvoldoende vocht.

Het feit dat binnen konijnen een langere periode in de rui zijn, of vaker dan twee keer per jaar, komt door onze verwarmingen en lampen binnenhuis. Het lengen of korten van de dagen, samen met de temperatuur, bepaalt wanneer de rui wordt ingezet. Binnen konijnen gaan hier niet in mee omdat de temperatuur binnen continue is en alle dagen lang licht zijn door de lampen binnenshuis.

Dus, met andere woorden: doordat de mens ervoor gezorgd heeft dat het konijn afhankelijk is van de mens, heeft het konijn hulp nodig bij de vachtverzorging. In veel gevallen kunnen de baasjes dit goed zelf doen, samen met het konijn, maar vooral bij de langharige is er zo nu en dan een trimster bij nodig. Laat ze niet met klitten en vilt lopen! Dit brengt ernstige risico’s voor het konijn met zich mee!

Voor Angora’s die meedoen met een keuring moet het grannenhaar minimaal 6 cm lengte
hebben. Je kunt je voorstellen dat als het erg warm is de konijnen oververhit kunnen raken (Hitte beroerte, dit kan dodelijk zijn) Wij
zullen dan ook altijd adviseren om Angora konijnen goed kort te houden in de warme maanden. Ook goede fokkers scheren hun Angora’s regelmatig.
Kijk ook eens op https://www.ufaw.org.uk/rabbits/angora-long-hair

Hoe kan ik betalen?

Betaling het liefst CONTANT, betaling geschied gelijk na de behandeling of ik stuur een tikkie.
Er is GEEN mobiel pinapparaat aanwezig. 

Meer informatie

Volg Jenn’s trimsalon op Facebook  of Instagram voor de laatste nieuwtjes en leuke kattenfoto’s.